Asunnon ostaminen on yksi ihmisen elämän suurimmista hankinnoista ja elämänmuutoksista, joten siihen liittyviä asioita puntaroidaan hyvinkin tarkkaan. Koska kukaan ei ole seppä syntyessään, koostimme 10 hyvää vinkkiä asunnon ostajalle, jotka kannattaa pitää mielessä asuntomarkkinoilla liikkuessa!
Asunnon rahoitus
Varsinkin ensiasuntoa ostavan on hyvä aloittaa prosessi pankkien ja lainojen kilpailutuksella. Viime vuosina lainojen korkotaso on ollut erityisen matalalla, joten koroissa tuskin on valtavia eroa pankkien välillä. Selvitä heti alkuun, kuinka suuri laina sinun on mahdollista ottaa ilman, että joudut maksuvaikeuksiin elämäntilanteen muuttuessa sairauden tai työttömyyden sattuessa. Kun edessäsi on 3-4 pankin tarjous lainalupauksesta, vertaile todellista vuosikorkoa, maksuerien suuruutta, lyhennysvapaiden kuukausien mahdollisuutta ja niiden kustannusta, takaisinmaksuturvaa ja muita mahdollisia lisäpalveluita, joita pankit usein tarjoavat lainojen kylkiäisinä.
Asunnon ostajan kustannukset
Asunnon ostajan täytyy maksaa myös varainsiirtovero asuntokauppojen yhteydessä, paitsi jos olet ensiasunnon ostaja – siinä tapauksessa olet vapautettu varainsiirtoverosta. Muille asunnonostajille varainsiirtovero on asunto-osakkeiden kohdalla 2% kauppasummasta, 4% kiinteistöjen kohdalla, oli kyseessä sitten oma tai vuokratontti. Kiinteistökauppaan kuuluu myös lainhuudon hakeminen, eli omistusoikeuden kirjaaminen lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin, mistä koituu luonnollisesti pieni lisäkustannus. Vuokratonttien osalta ostajan tulee hakea vuokraoikeuden siirron kirjausta maanmittauslaitokselta. Myös kuntotarkastus tai kosteusmittaus maksetaan useimmiten puoliksi myyjän kanssa, mistä koituu niin ikään pieni, muutaman sadan euron lasku.
Selvitä itsellesi todelliset tarpeesi
Sinulla voi olla haave kolmesta makuuhuoneesta, isosta keittiöstä ja merinäköalasta, mutta valitettavan usein kompromisseja täytyy olla valmis tekemään. Olemme taipuvaisia haaveilemaan budjettimme ylärajoilla ja usein hieman sen yli, joten mieti rauhassa, mitkä ovat todelliset tarpeesi. Tarvitsetko todella merinäköalaa ollaksesi onnellinen muutoin ihanassa asunnossasi? Entä onko kolmannelle makuuhuoneelle sittenkään niin suuri tarve? Turhat neliöt ovat niitä kalleimpia, sillä niistäkin maksat vastiketta ja lämmityskustannuksia.
Sinulle sopivin asumismuoto on olemassa
Oletko tutustunut eri asumismuotojen etuihin? Kerrostaloasuminen on monesti kaikkein huolettomin vaihtoehto, sillä kaikkien yhteisten tilojen sekä pihojen kunnossapito tapahtuu kiinteistöhuollon toimesta. Viherpeukaloille ja omasta terassista haaveileville sen sijaan soveltuu paremmin rivi- tai luhtitaloasuminen. Jos taas haluat päättää kaikesta itse ja nautit pienistä askareista pihalla ja puutarhassa, omakotitalo voi hyvinkin olla juuri sinulle sopiva ratkaisu, mutta olet luonnollisesti vastuussa myös kaikista korjaustoimenpiteistä ja kunnossapidosta. Mieti siis tarkkaan, olisiko oma pieni piha ihana lisä, vai stressiä aiheuttava velvollisuus!
Tutustu asuinalueisiin
Olet varmasti jo valikoinut mieluisimmat asuinalueet, mikä onkin fiksua. Kannattaa silti käydä paikan päällä tutustumassa myös ensisijaisten suosikkiesi naapurialueisiin, sillä saatat hyvinkin löytää yllättävän viihtyisiä kohteita sieltäkin, mistä et aluksi ajatellut etsiä! Unelmiesi kotikulmilla lenkkeily tai pyöräily ovat paras tapa hahmottaa ympäristöä ja etäisyyksiä palveluihin – ja se on omiaan myös asuntokuumeen nostattamiseen.
Taloyhtiön tiedot kertovat paljon
Tutustu tarkoin isännöitsijätodistukseen ja taloyhtiön taloustietoihin. Jos taloyhtiön remontit on tehty ajallaan tai vastikkeista on säästetty etukäteen tulevia remontteja varten, on todennäköisempää, että yhtiön ei tarvitse ottaa merkittäviä korjauslainoja lähivuosina. Erityisen matala vastike sen sijaan voi olla merkki siitä, että tuleviin remontteihin joudutaan ottamaan täysimittainen laina, mikä voi aiheuttaa suuriakin kuluja osakkeiden omistajille.
Ota huomioon mahdolliset remontit
Myös asunnon sisällä tehtävät, omistajan vastuulla olevat remontit kannattaa miettiä etukäteen. Eritoten keittiön ja märkätilojen remontit ovat vaativia ja monesti hintavia, joten katsele niitä “sillä silmällä” jo asuntoesittelyssä. Mikäli olet kätevä käsistäsi ja etsit remontoitavaa ja siten edullisempaa asuntoa, kannattaa hyvinkin etsiä pintaremontin tarpeessa olevia kohteita hyvin pidetyistä taloyhtiöistä!
Asuntojen hintakehitys selville
Tiettyjen asuinalueiden hintataso muuttuu voimakkaammin kuin toisten. Uusilla asuinalueilla hintakehitys on monesti nousujohteinen, sillä alue kehittyy ja palvelut alueella lisääntyvät, joten näiden alueiden asunnot ovat usein hyviä taloudellisia investointeja. Myös kaupunkien keskusta-alueet ovat vakaan hintatason markkinoita, joilla asuntokauppa käy myös tulevaisuudessa, mikäli päätät myydä asunnon muutaman vuoden kuluttua. Tilastot eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä, vaan samalla alueella voi olla paljonkin vaihtelua, jos saman kadun varrella on uutta ja vanhaa rakennuskantaa. Myös omakotitalotonttien sijainti vaikuttaa suuresti myyntihintaan; puistoon rajoittuva kulmatontti on lähes poikkeuksetta arvokkaampi kuin risteysalueella sijaitseva samankokoinen tontti. Kiinteistönvälittäjä osaa tulkita tilastoja tarkemmin, joten hänen ammattitaitoonsa kannattaa luottaa!
Juttele välittäjän kanssa
Olipa kyseessä sitten taloyhtiön papereiden tulkinta, sopivan tarjouksen pohtiminen tai oman nykyisen asunnon myynti, kannattaa rohkeasti keskustella kiinteistönvälittäjän kanssa, sillä hän on alan ammattilainen ja asiakkaitaan varten. Hänellä saattaa myös olla tiedossaan sinua kiinnostavia asuntoja, jotka eivät ole julkisessa myynnissä. Välittäjän tehtävä on auttaa ihmisiä kodin löytämisessä ja voit halutessasi tehdä hänen kanssaan ostotoimeksiannon, jolloin välittäjä etsii sinun puolestasi juuri sinun kriteereihisi sopivia asuntoja.
Pyydä kosteusmittausta tai kuntotarkastusta
Ennen kauppakirjojen allekirjoittamista yleisenä käytäntönä on kosteusmittauksen tai kuntotarkastuksen tekeminen ammattilaisen toimesta, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä tulevaisuudessa. Harvoin ongelmia kuitenkaan ilmenee ja asiantuntija osaa kertoa, mitä toimenpiteitä suositellaan, mikäli jotain korjattavaa ilmenee. Kosteusmittaus ja kuntotarkastus ovat hyvä tapa ehkäistä erimielisyydet myyjän ja ostajan välillä, joten molemmat saavat nukkua yönsä rauhassa. Yleensä tarkastukset järjestää kiinteistönvälittäjä myyjälle ja ostajalle sopivana ajankohtana, ja on itsekin paikalla tarkastuksen aikana. Asunto-osakkeiden kohdalla kosteusmittaus on yleensä riittävä toimenpide, kiinteistöille puolestaan suositellaan kuntotarkastusta, mikäli rakennus on iäkkäämpi.