Asuntomarkkinatilanne Oulun seudulla

Oulussa – kuten monessa muussakin kaupungissa – eletään nyt hieman erikoisia aikoja asuntomarkkinoilla. Vuoden 2020 keväällä pelättiin asuntokaupan hiipuvan olemattomiin, mutta toisin kävi. Koronaepidemia toi asumiseen uusia tarpeita etätyön ja -opiskelun muodossa ja kotona vietetty aika toi kodin sekä siellä viihtymisen uudelle tasolle, jonka vuoksi asuntokauppa on käynyt kuumana jo vuoden päivät. Oulussa vaikutus on ollut suurempaa kuin useimmissa muissa kaupungeissa, joten sukelletaanpa nykytilanteeseen hieman syvemmin.

Kysyntä ollut odotettua suurempaa

Lyhyesti sanottuna, Oulussa on suhteessa enemmän asuntoa etsiviä kuin niitä myyviä. Yleinen trendi on ollut viimeisen vuoden aikana se, että neliöitä kaivataan nyt enemmän kuin ennen, mikä osaltaan selittyy etätöiden lisääntymisellä ja kotikonttoreiden tarpeella. Erityisesti omakotitalojen kysyntä on ollut suurempaa kuin aikoihin, vaikka uudisrakentamistakin Oulussa on runsaasti. Kerrostaloasuntoa etsivien tilanne sen sijaan on paljon parempi, sillä niitä on kevään 2021 aikana tullut tarjolle enemmän. Koska markkinat käyvät kuumina, kannattaa asuntoa etsivien toimia nopeasti sopivan kohteen sattuessa kohdalle – onhan moni muu nyt samalla asialla.

Neliöhinta nousussa

Asuntoaan myyville markkinakatsaus tuo hyviä uutisia, sillä keskimääräinen neliöhinta Oulun alueella on ollut lievässä nousussa jo miltei vuoden ajan. Kerros- ja rivitaloasuntojen kohdalla kehitys on ollut suurinta, joten mikäli asunnon myynti on ajankohtaista, nyt on otollisin aika saada siitä paras mahdollinen markkinahinta. Pari- ja omakotitalot puolestaan ovat pysytelleet tasaisemmalla hintatasolla, mutta täytyy tietysti muistaa niiden olevan eri tyyppisiä kohteita, minkä vuoksi omakotitalojen neliöhinta on paperilla pienempi kuin kerrostalojen. Myös sijainti vaikuttaa hintakehitykseen – keskusta-alueella ei ole lainkaan omakotitaloja, eikä kerrostaloja juuri rakenneta taajaman ulkopuolelle. Kannattaa siis kysyä välittäjältä tarkempia tietoja itseä kiinnostavan alueen hintakehityksestä, olitpa sitten ostamassa tai myymässä.

Kodin vaihtamisen tarve on aina olemassa

Toisin kuin keväällä 2020 pelättiin, ihmiset eivät lukittautuneet odottamaan parempaa huomista, vaan sen sijaan he selailivat asuntoilmoituksia, katselivat omaa kotiaan kriittisellä silmällä ja alkoivat haaveilla ulkomaanmatkojen sijaan sijoituksesta itseen sekä omaan kotiin. Lyhentyneet myyntiajat ja maltillisesti nousseet neliöhinnat ovat vauhdittaneet asuntokauppaa selkeästi, mikä on johtanut leveneviin hymyihin oululaisissa kodeissa. Asiantuntevat välittäjämme osaavat arvioida asuntosi myyntihinnan, mutta myös auttavat löytämään uuden kodin jopa ennen kuin se tulee julkiseen myyntiin. Jos kodin vaihtaminen tuntuu ajankohtaiselta, nyt on paras mahdollinen hetki! Ota siis yhteyttä välittäjiimme ja anna meidän auttaa kodin etsimisessä! 

Haluatko kuulla lisää asunnonvaihtamiseen liittyviä käytännön vinkkejä? Tilaa uutiskirjeemme tästä!