Lyhytaikaisvuokraus erityisesti Airbnb:n kautta on trendikkääksi noussut ilmiö, joka herättää vilkasta keskustelua. Se on tuonut kaupunkeihin lisää majoituskapasiteettia matkailijoille ja keikkatyöläisille, aiheuttaen kuitenkin osaltaan ärtymystä etenkin taloyhtiöiden vakituisissa asukkaissa. Monilla on mielikuva, että lyhytaikainen vuokraus houkuttelee juhlijoita, jotka sotkevat ja kuluttavat taloyhtiön tiloja. Tämän vuoksi monet taloyhtiöt ovat tiukentaneet sääntöjään tai jopa kieltäneet Airbnb-toiminnan kokonaan. Ongelmat ovat todellisuudessa kuitenkin harvinaisia ja ne voidaan monissa tapauksissa ehkäistä vuokraajan toimesta. Parhaimmillaan lyhytaikaisvuokraus voi olla hyvinkin kannattava ratkaisu.

Mitä ottaa huomioon Airbnb-kohdetta hankkiessa?

Ensimmäiseksi on tärkeää huomioida, että lyhytaikaisvuokraus eroaa merkittävästi perinteisestä pitkäaikaisvuokrauksesta. Vuokralaisten vaihtuvuus ja sesonkivaihtelu on suurta, mikä tuo lisähaasteita vuokraajalle. Vuokraajan vastuulla on varmistaa vieraiden sujuva majoittuminen, huolehtia asunnon kalustuksesta, sekä pitää huolta siisteydestä. Myös asiakaspalvelu ja viestintä on keskeinen osa Airbnb-toimintaa. Lyhytaikaisvuokraus vie siis huomattavasti enemmän aikaa pitkäaikaisvuokraukseen verrattuna, joten varmista, että kalenteristasi löytyy tarpeeksi tilaa. 

Millainen on hyvä kohde?

Kun mietit sijoituskohdetta kaupungista, on kannattavaa valita taloyhtiö, jossa on jo entuudestaan Airbnb-toimintaa. Näin voit varmistua siitä, että lyhytaikaisvuokraus on taloyhtiössä sallittua. Tutustu kuitenkin aina ensin kohteen yhtiöjärjestykseen ja tarkista, ettei lyhytaikaisvuokrausta ole erikseen kielletty. Taloyhtiön hallituksen jäseneksi hakeminen on hyvä idea, sillä se on erinomainen väylä vaikuttaa yhtiön asioihin ja edistää avointa keskustelua lyhytaikaisvuokrauksesta toimijoiden välillä.

Hyvä kohde kaupungissa sijaitsee se keskeisellä alueella, kätevien kulkuyhteyksien varrella. Loistavia sijoituskohteita kaupungissa ovat yksiöt ja pienet kaksiot niiden korkean kysynnän vuoksi. Parveke, etenkin lasitettu sellainen, on kerrostaloasunnossa etu ja sauna tuo erityisesti kaksioihin lisää vetovoimaa. Kerrostaloyhtiöissä käytännöllisiä ovat ensimmäisen ja toisen kerroksen asunnot, sillä matkatavaroiden siirtely ja asunnon ylläpito on niissä vaivattomampaa. Ikkunoiden suunta voi olla itään tai pohjoiseen, koska lyhytaikaisesti majoittuvalle ikkunoiden ilmansuunnalla ei ole yleensä merkitystä. Tällaisia asuntoja voi olla haastavaa myydä vakituisille asukkaille, mutta niiden alhaisempi neliöhinta on sijoittajalle houkutteleva vaihtoehto.

Lapin kohteissa vapaa-ajan asunnot ja mökit ovat haluttuja kohteita. Mökkien houkuttelevuuden osalta sijainti lähellä palveluita ja elämyksiä on suuri etu. Laskettelukeskusten, vaellusreittien ja hiihtolatujen läheisyydessä sijaitsevat mökit ovat etenkin sesonkiaikoina usein täyteen varattuja. Mökkien lisävarusteluun ja mukavuuksiin panostamalla voit erottua joukosta ja nostaa kohteesi kysyntää entisestään.

Onko Airbnb-toiminta kannattavaa?

Vaikka lyhytaikaisvuokraus on vuokraajalle työläämpää, se on silti houkutteleva vaihtoehto, sillä tuotto voi olla yli kaksinkertainen verrattuna perinteiseen pitkäaikaisvuokraukseen.
Vaikka se on pitkäaikaisvuokrausta riskialttiimpi vaihtoehto, tarjoaa se jopa yli kymmenen prosentin vuosituoton. Näihin tuottoihin päästään, jos käyttöaste pysyy korkeana, noin 70–80 prosentissa.

Erityisesti korkean kysynnän aikaan tuotot voivat olla erinomaisia. Kaupungeissa kesä ja joulun aika ovat suosituimpia sesonkeja, kun taas Lapissa talvisesonki, kesä ja ruska-aika houkuttelevat matkailijoita ja ovat näin ollen loistavia ajanjaksoja vuokratuoton kannalta. Hyvällä strategialla ja aktiivisella markkinoinnilla voit nostaa merkittävästi vuokrakohteidesi suosiota. Voit siis saada Airbnb-majoituksella erittäin hyvän tuoton, joskin se vaatii aktiivisuutta ja vaivannäköä.

Lyhytaikaisvuokrauksen verotus

Lyhytaikaisvuokraukseen tarkoitetusta sijoitusasunnosta voit saada verohyötyjä siinä missä pidempi aikaiseen vuokraukseen tarkoitetusta asunnosta. Jos sijoitusasunto vaatii rahoituksen, on kannattavaa ottaa laina tulonhankkimislainana, jolloin lainan korot ovat verovähennyskelpoisia. Myös sijoitusasuntoon kohdistuvat kulut, kuten sähkö, vesi, internet ja siivouskulut ovat verovähennykseen oikeuttavia kuluja. Lainan korkojen ohella usein suurin kuluerä on vastike, joka sekin on vähennyskelpoinen niiltä päiviltä tai viikoilta, jolloin asunto on vuokrattavissa (HUOM. ei vuokrattuna). Jos asunto on ainoastaan sijoituskäytössä, on jokaisen kuukauden vastike siis vähennettävissä.

Uudiskohteiden osalta tilanne muuttuu hieman monitahoisemmaksi: Taloyhtiölainat ovat verovapaita, jolloin oman pääoman tuotto on uudiskohteissa niin ikään verovapaata. Yhtiölainan lyhennykset ovat vähennettävissä verotuksessa, kunhan rahoitusvastike tuloutetaan eikä rahastoida taloyhtiössä. Ota siis selvää yhtiölainan käsittelystä ennen ostopäätöstä. Uudiskohteet mahdollistavat nykyisin joissain tapauksissa lyhytaikaisen vuokraustoiminnan yhtiöjärjestyksessäkin, jolloin ristiriitatilanteilta voidaan paremmin välttyä. Verohyötyjen lisäksi uudiskohteet ovat luonnollisesti moderneja ja erittäin siistejä, jolloin niiden varausaste on usein korkeampi, samoin kuin viikkovuokran keskihinta.

Airbnb-toiminta voi kohdata rajoituksia tulevaisuudessa

Lyhytaikaisen vuokrauksen käytäntöihin on mahdollisesti tulossa lakimuutoksia lähitulevaisuudessa, joka on syytä huomioida sijoitusasuntoa harkittaessa. Nykyisessä lainsäädännössä ei ole huomioitu lyhytaikaisvuokrausta, joten sen tulkinnassa on nojattu eri lakeihin tilanteesta riippuen. 

Huhtikuussa 2024 ympäristöministeriö lähetti lausuntopyynnön koskien rakentamislain uutta pykälää, joka mahdollistaisi lyhytaikaisen vuokrauksen rajoittamisen. Asukkaat ja taloyhtiöt toivovat tiukempaa sääntelyä häiriöiden vähentämiseksi, kun taas vuokranantajat painottavat joustavuuden tärkeyttä sijoitus- ja kakkosasuntojen lyhytaikaisessa vuokrauksessa. Uusi pykälä tulisi näillä näkymin voimaan kesällä 2026, puoli vuotta suunniteltua myöhemmin. 

Tutustu myynnissä oleviin kohteisiin!

Haluatko kuulla lisää asunnonvaihtamiseen liittyviä käytännön vinkkejä? Tilaa uutiskirjeemme tästä!