Kiinteistönvälittäjän käyttäminen asunnon ostamisessa ei ole vielä kovin yleinen käytäntö Suomessa, mutta ostotoimeksiantojen määrä on silti lisääntymässä. Paljon yleisempää on seurata myytävien asuntojen ilmoituksia ja metsästää sitä oikeaa kulkemalla asuntonäytöstä toiseen. Välittäjän apu asunnon ostamisessa on kuitenkin usein suuri etu, varsinkin kysynnän ollessa suurta.

Ostotoimeksiannot: ota etumatkaa muihin

Etenkin kasvukeskuksissa asuntokauppa käy kuumana ympäri vuoden ja lähes poikkeuksetta samasta asunnosta on kiinnostunut moni muukin ostaja. Ostotoimeksiannon avulla välittäjä pystyy etsimään sinulle sopivaa kotia myös julkisten ilmoitusten ulkopuolella. Syynä tähän on niin kutsuttu hiljainen myynti: useimmilla välittäjillä on aina tiedossaan joku, joka on valmis myymään asuntonsa sopivan ostajan löydyttyä, mutta ei ole syystä tai toisesta halunnut vielä laittaa asuntoaan julkiseen myyntiin. Nämä kätketyt helmet ovat juuri niitä, joiden kohdalla pääset jonon ohi VIP-asiakkaan tavoin. Ostotoimeksiannolla työskentelevä välittäjä tekee myös aktiivista työtä asunnon löytämiseksi esimerkiksi mainostamalla kohdennetusti sosiaalisessa mediassa tai jakamalla ostoilmoituksia ostajalle mieleisellä alueella. Kun potentiaalinen kohde löytyy, välittäjä sopii esittelyajan ostajalle sopivana ajankohtana.

Välittäjä neuvottelee ostajalle parhaan hinnan

Koska asetelma on päinvastainen kuin mihin Suomessa on yleensä totuttu, välittäjä ei edusta myyjää vaan ostajaa, jolloin hän pyrkii neuvottelemaan hintaa alaspäin – onhan hän ostajan palveluksessa. Näin et tule maksaneeksi ylihintaa, sillä välittäjä kyllä tuntee alueen ja kohteen todellisen markkina-arvon.

Ostotoimeksiannossa välityspalkkion maksaa tietysti toimeksiannon tekijä, eli ostaja. Koska välittäjä neuvottelee hintaa alaspäin, ostotoimeksiannoissa käytetään yleensä kiinteää välityspalkkiota, sillä prosenttiperusteisessa palkkiossa hän pienentäisi omaa palkkiotaan neuvottelemalla hintaa alaspäin. Näin budjetin määrittely on sinulle ostajana hyvin helppoa!

Säästä aikaa ja vältä turhautuminen

Juuri oikean asunnon etsiminen voi olla todella pitkä prosessi ja turhautuminen tai epätoivo voi iskeä jokapäiväisen asuntoilmoitusten selaamisen seurauksena. Joudut selaamaan myös koko joukon vähemmän sopivia asuntoja läpi, sillä hakukriteerit ovat verkkosivuilla suhteellisen rajattuja, eikä fiilis ole edes vaihtoehto. Välittäjä osaa aistia myös sen, millaisen asunnon haluat tietyltä alueelta, eikä tuijota pelkästään neliöitä ja postinumeroa. Käytä siis aikaasi muuhun ja anna välittäjän hoitaa esikarsinta puolestasi!

Joskus voi käydä niinkin, että toivotulla alueella ei ole olemassakaan juuri sellaista asuntoa kuin mitä olet etsimässä. Hyvä välittäjä osaa kertoa myös tämän, ja auttaa sinua löytämään parhaan kompromissin, joka on riittävän lähellä alkuperäistä haavetta unelmien kodista. Kuvittele, kuinka paljon aikaa olisit hukannut etsimällä olematonta neulaa valtavasta heinäsuovasta!

Meidän kiinteistönvälittäjämme ovat kokeneita myös ostotoimeksiannoissa, joten voit luottavaisin mielin antaa uuden kodin etsimisen meidän vastuullemme. Ensimmäinen askel unelmien täyttymyksen löytämiseen on ottaa meihin yhteyttä – olemme valmiita auttamaan!

Haluatko kuulla lisää asunnonvaihtamiseen liittyviä käytännön vinkkejä? Tilaa uutiskirjeemme tästä!