Miksi käyttäisin kiinteistönvälittäjää asuntokaupassa?

Asuntojen ja kiinteistöjen kaupassa on myyjän ja ostajan lisäksi yleensä mukana kolmas osapuoli, joka on usein se tärkein – nimittäin kiinteistönvälittäjä. Välittäjän tärkein tehtävä on myyjän ja ostajan yhteen saattaminen, sekä kauppasopimuksen vieminen loppuun, aina omistusoikeuden siirtymiseen saakka. Nykyään yli 90 prosenttia asuntokaupoista tehdään välittäjän avulla ja luku on pysynyt lähes samana jo vuosikaudet, markkinatilanteesta riippumatta. Myyjän markkinat asunnoille ovat silloin, kun kysyntä juuri kyseisen kaltaisille asunnoille on suuri, jolloin myyjällä on vahva neuvotteluasema. Silti asuntoa myytäessä, kiinteistönvälittäjän apuun ja ammattitaitoon luotetaan useimmissa tapauksissa selvästi enemmän kuin itsemyynnin helppouteen ja mahdollisiin kaupan jälkeisiin ongelmiin. Tässä artikkelissa kerromme, miksi näin on!

Hinta

Tilastollinen fakta on se, että kiinteistönvälitysalan ammattilainen saa todennäköisimmin asunnostasi parhaan mahdollisen hinnan. Tarjousneuvottelutkin voivat kestää pahimmillaan todella pitkään, jolloin ammatikseen neuvotteleva ja sovitteleva kiinteistönvälittäjä on varmasti välityspalkkionsa arvoinen. Tarjousneuvotteluissa hinnan perusteleminen ostajalle tapahtuu vetoamalla faktoihin ja markkinatilanteeseen, ei fiilikseen ja mielipiteisiin. Myös kiinteistönvälittäjän hinta-arvio on luotettavampi, sillä heillä on alueen hintatasosta pitkällistä kokemusta ja dataa käytettävissään.

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa arvioida asuntosi hinnan luotettavasti ja hyvinkin tarkasti. Asunnon suullinen hinta-arvio on monen välitysliikkeen tapauksessa täysin ilmainen ja sitä voit hyödyntää myös silloin, jos päätätkin myydä asuntosi itse.

Myyntiä varten myyjän on itse hankittava energiatodistus. Kiinteistönvälittäjä puolestaan järjestää kosteusmittaukset ja kuntotarkastukset myyjälle ja ostajalle sopivana ajankohtana silloin, kun osapuolet sellaiset haluavat teettää ongelmien välttämiseksi. Välittäjä hoitaa myös kaikki tarpeelliset asiakirjat myyjälle, ostajalle ja molempien pankeille, sekä huolehtii sopimustekniset asiat kuntoon hyvissä ajoin ennen allekirjoitusta. Erityisesti kiinteistöjen kohdalla papereita ja asiakirjoja voi olla melkoinen määrä!

Ammattitasoiset kuvat ja myyntiteksti

Hyvän myynti-ilmoituksen kirjoittaminen on oma taiteenlajinsa. Välitysliikkeillä on rautainen kokemus siitä, mitä asioita ostajat asunnoissa arvostavat ja osaavat tuoda kunkin asunnon vahvuuksia esiin ilmoituksen tekstissä. Hyvä myyntiteksti voi olla ratkaiseva tekijä myös asunnon myyntiajassa, joka korreloi usein suoraan asunnosta saatavaan hintaan.

Välittäjän oma verkosto

Jokaisella ammattitaitoisella asuntovälittäjällä on laaja verkosto tyytyväisiä asiakkaita, joista löytyy niin asuntoja myyviä kuin uutta kotia etsiviäkin. Parhaimmillaan asuntosi myydään ennen valokuvausta tai myynti-ilmoituksen julkaisemista välittäjän verkostosta löytyvälle valmiille ostajalle, joka on odottanut sopivan asunnon tuloa markkinoille. 

Vältä taloudelliset ja tekniset riskit

Monia asunnon myyntiin liittyviä asiakirjoja säätelee Suomen laki. Asunnon myyjän on syytä ymmärtää omat vastuunsa ja velvollisuutensa asunnon myyntiin liittyvien asiakirjojen hankinnassa. Useat kiistatapaukset johtuvat viasta tai virheestä asunnon rakenteissa, josta asunnon myyjän usein todetaan olleen tietoinen (tai hänen olisi voitu olettaa olevan tietoinen) myyntihetkellä. Ennen asunnosta saadun ostotarjouksen hyväksymistä on myös hyvä varmistaa, että tarjouksen ehdot ovat lainmukaisia.

Kiinteistönvälittäjällä on lakisääteinen selonotto- ja tiedonantovelvollisuus. Välittäjän täytyy olla selvillä asunnon kunnosta, mahdollisista velkaosuus- ja vastikekustannuksista, tulevista remonteista, taloyhtiön tilanteesta ja muista rasitteista. Ammattimainen välittäjä myös varmistaa ostajan sitoutumisen kauppaan virallisella ostotarjouksella.

Kiinteistönvälittäjä on siis varsin turvallinen juridinen selkänoja, mikäli jokin menee pieleen. Myyjän vastuu ulottuu etenkin kiinteistöissä hyvinkin pitkälle tulevaisuuteen, joten välittäjän avulla voit varmistaa itsellesi rauhalliset yöunet kauppojen jälkeen, mutta myös ennen niitä.

Tunteet pois pelistä

Kolmannella osapuolella ei ole asunnostasi muistoja tai tunnearvoa. Hyvin usein käy niin, että myyjä itse arvottaa oman asuntonsa väärien kriteerien mukaisesti tunteella, kun taas ammattilainen arvottaa asunnon markkinatilanteen, asunnon kunnon ja sen hetkisen kysynnän mukaisesti. Muistoille ei voi laittaa hintalappua, eivätkä ne ole sidoksissa paikkaan, joten luota ammattilaisen arvioon!

Säästä aikaasi ja ennen kaikkea rahaasi

Neljä viidestä itsemyyjästä päätyy lopulta myymään asuntonsa kiinteistönvälittäjän avulla. Aika on rahaa ja asuntokaupoissa erityisesti myyntiaika voi tarkoittaa huomattavaakin rahasummaa. Mitä nopeammin tarjouksia aletaan saada asunnon myyntiinlaittamishetkestä, sitä pienempi todennäköisyys on myynti-ilmoituksen “happanemiselle”, eli sille, että asunnosta tulee vähemmän kiinnostava sen oltua myynnissä jo pidempään. Olet kenties itsekin asuntoilmoitusta lukiessasi ajatellut “siinä täytyy olla jotain vikaa, kun ei mene kaupaksi”? Ripeän ammattimaisesti toteutettu myyntiprosessi kuvineen, teksteineen, asuntonäyttöineen ja tarjousprosesseineen takaa sen, että asunnosta saatava myyntihinta on markkinahintojen mukainen ja korkein mahdollinen. Mikä parasta, sinun ei tarvitse kauppojen jälkeen miettiä “olisinko sittenkin voinut saada vielä paremman hinnan?”.

Haluatko kuulla lisää asunnonvaihtamiseen liittyviä käytännön vinkkejä? Tilaa uutiskirjeemme tästä!