Television realitysarjoissa nähdään myyntikuntoon remontoitavia asuntoja, joiden hinta-arvio pomppaa hurjasti remontin jälkeen. Kotimaisia versioita ohjelmista ei ole tällä hetkellä tarjolla, mutta onko ulkomaisista remonttiohjelmista nähty tapa todellakin toimiva ratkaisu myös täällä meillä?

Hyväkuntoista asuntoa kannattaa ehostaa

Kiinteistönvälittäjät ovat melko yksimielisiä siitä, että asunnon siistiminen ja stailaus ovat varsin hyvä idea parantaa kodin houkuttelevuutta asuntoesittelyissä. Päästä valo sisään, poista sälä ja tuo tilan tuntua huonekalujen sijoittelulla – näillä saat jo paljon aikaan. Jos kotisi on melko uusi tai siihen on vastikään tehty isot remontit kylpyhuoneiden ja keittiön osalta, ei niitä kannata missään nimessä lähteä uusimaan parhaan myyntihinnan kiilto silmissä. Riittää, että korjailet niitä harmillisia pikkuvikoja. Puhdista eteisen oven likatahrat, oikaise kallellaan oleva kaapin ovi ja tee sisäänkäynnistä kutsuvampi niin sisältä kuin ulkoakin. Suurin järkevä investointi muuten moderniin ja hyväkuntoiseen asuntoon on seinien maalaaminen, jos sillä saadaan raikas ja tyylikäs ilme aikaiseksi. Samalla voit peittää ja tasoittaa vanhat taulukoukkujen reiät seinistä.

Vanhan remontointi ei aina kannata

Jos taas myytävä asunto tai kiinteistö on kuntoluokitukseltaan tyydyttävä tai jopa huono, on remontin tarve ostajalla jo tiedossa, eikä isompiin investointeihin kannata ryhtyä. Jos käytät tuhansia euroja kylpyhuoneen remontointiin, et luultavasti saa käytettyä pääomaa takaisin myyntihinnassa. Pahimmassa tapauksessa lopputulos on aivan muuta kuin mitä ostaja on mielessään haaveillut, ja uuden kylpyhuoneen remontointi toistamiseen tuntuu pahalta sekä myyjän että ostajan mielestä. Remontoinnin sijaan voi olla järkevää käydä asunto ja eritoten kiinteistö tarkoin läpi ja etsiä mahdolliset muut viat ja korjaustarpeet. Mitä tarkemmin osaat kertoa remonttia kaipaavista asioista, sitä todennäköisemmin saat ostajan luottamuksen puolellesi. Poikkeuksiakin toki on – esimerkiksi kosteusvahingon korjaaminen kannattaa, jotta suurempia vaurioita ei pääse syntymään. Älä silti mene sieltä mistä aita on matalin, vaan tee remontti järkevästi ja valitse muodikkaat ja tyylikkäät pintamateriaalit ja kalusteet.

Käytä siis mieluummin aikaa hyvien puolien esiin tuomiseen, aivan kuten uudemmankin asunnon kohdalla – poista turhat huonekalut ja päästä parhaat puolet oikeuksiinsa tilan, ikkunoista tulevan valon ja hyväkuntoisten perusrakenteiden osalta. Usko pois, moni ostaja etsii tervettä, muutoin hyväkuntoista kotia, josta voi remontoida mieleisensä pintojen ja kalusteiden avulla!

Tärkeintä on hyvä vaikutelma

Asunnon remontointi ennen myyntiä ei siis ole suositeltavaa, ainakaan tuhansien eurojen arvosta. Mieti, minkälaisiin asioihin kiinnität itse huomiota asuntoesittelyissä ja katsele yksityiskohtia tarkalla silmällä. Puuttuuko jalkalista? Onko laminaatissa rako? Nämä eivät vaikuta asunnon arvoon laisinkaan, mutta niistä välittyvä tunnelma voi olla ratkaiseva tekijä. Jos esittelyssä käyvällä ostajaehdokkaalla on pienistä puutteista johtuva tunne, että asuntoa on pidetty huonosti tai välinpitämättömästi, ei hän varmastikaan ihastu ensisilmäyksellä.

Vanhojen riippuvalaisimien vaihto kevyempiin, moderneihin ja laajasti valoa jakaviin valaisimiin puhaltaa kummasti raikasta ilmettä huoneisiin, ja keittiön kaappien vetimien vaihtokin muuttaa vaikutelmaa modernimpaan suuntaan ihan pikkurahalla. Ota siis itsellesi aikaa ja katsele huone kerrallaan, millä saisit ehostettua siitä viihtyisämmän pienellä vaivalla – ja pienellä rahalla.

Näissä remontointi kannattaa:

  • Kosteusvauriot, vuotokohdat, muut selkeät viat
  • Infrastruktuuri (sähköt, käyttövesiputket, lämmitys), mikäli ne ovat vanhentuneet
  • Pienet, yleisilmettä kohottavat panostukset, kuten maalaus neutraalilla värillä, vetimien vaihto, valaistuksen parantaminen
  • Kiinteistön julkisivun maalaaminen, jos ulkovuoraus on muuten hyvässä kunnossa

Näissä remontointi ei kannata:

  • Tyydyttävä- ja huonokuntoiset, peruskorjattavat asunnot
  • Lähes uudet asunnot, joissa on pieniä elämisen jälkiä
  • Kokonaiset keittiöt tai märkätilat (poislukien kosteusvauriot), sillä ne ovat suuria investointeja

Haluatko kuulla lisää asunnonvaihtamiseen liittyviä käytännön vinkkejä? Tilaa uutiskirjeemme tästä!