Kun mietitään asunnon myyntiä, herää usein kysymys: remontoidako vai ei? Remonttien merkitys korostuu etenkin tilanteissa, joissa kilpailu myytävistä asunnoista on kovaa. Oulussakin on arvoalueita joilta ei kannata myydä nuhjuista omakotitaloa, vaan mieluummin päivittää pikkurahalla asunto siihen kuntoon ettei mahdollisen ostajan mielenkiinto lopu heti alkuunsa kulahtaneeseen sisämaaliin tai repsottaviin ovenkahvoihin. Kun myydään omakotitaloa, pienetkin parannukset voivat tehdä suuren eron ostajien kiinnostuksessa ja nostaa asunnosta saatavaa myyntihintaa merkittävästi. Toisaalta, remonttien kustannukset ja ajankäyttö voivat mietityttää myyjää. Onko fiksumpaa päivittää vanhat pinnat vai jättää asunnon kunto ostajan arvioitavaksi?
Television realitysarjoissa nähdään myyntikuntoon remontoitavia asuntoja, joiden hinta-arvio pomppaa hurjasti remontin jälkeen. Kotimaisia versioita ohjelmista ei ole tällä hetkellä tarjolla, mutta onko ulkomaisista remonttiohjelmista nähty tapa todellakin toimiva ratkaisu myös täällä meillä?
Hyväkuntoista asuntoa kannattaa ehostaa
Kiinteistönvälittäjät ovat melko yksimielisiä siitä, että asunnon siistiminen ja stailaus ovat varsin hyvä idea parantaa kodin houkuttelevuutta asuntoesittelyissä. Päästä valo sisään, poista sälä ja tuo tilan tuntua huonekalujen sijoittelulla – näillä saat jo paljon aikaan. Jos kotisi on melko uusi tai siihen on vastikään tehty isot remontit kylpyhuoneiden ja keittiön osalta, ei niitä kannata missään nimessä lähteä uusimaan parhaan myyntihinnan kiilto silmissä. Riittää, että korjailet niitä harmillisia pikkuvikoja. Puhdista eteisen oven likatahrat, oikaise kallellaan oleva kaapin ovi ja tee sisäänkäynnistä kutsuvampi niin sisältä kuin ulkoakin. Suurin järkevä investointi muuten moderniin ja hyväkuntoiseen asuntoon on seinien maalaaminen, jos sillä saadaan raikas ja tyylikäs ilme aikaiseksi. Samalla voit peittää ja tasoittaa vanhat taulukoukkujen reiät seinistä.
Vanhan remontointi ei aina kannata
Jos taas myytävä asunto tai kiinteistö on kuntoluokitukseltaan tyydyttävä tai jopa huono, on remontin tarve ostajalla jo tiedossa, eikä isompiin investointeihin kannata ryhtyä. Jos käytät tuhansia euroja kylpyhuoneen remontointiin, et luultavasti saa käytettyä pääomaa takaisin myyntihinnassa. Pahimmassa tapauksessa lopputulos on aivan muuta kuin mitä ostaja on mielessään haaveillut, ja uuden kylpyhuoneen remontointi toistamiseen tuntuu pahalta sekä myyjän että ostajan mielestä. Remontoinnin sijaan voi olla järkevää käydä asunto ja eritoten kiinteistö tarkoin läpi ja etsiä mahdolliset muut viat ja korjaustarpeet. Mitä tarkemmin osaat kertoa remonttia kaipaavista asioista, sitä todennäköisemmin saat ostajan luottamuksen puolellesi. Poikkeuksiakin toki on – esimerkiksi kosteusvahingon korjaaminen kannattaa, jotta suurempia vaurioita ei pääse syntymään. Älä silti mene sieltä mistä aita on matalin, vaan tee remontti järkevästi ja valitse muodikkaat ja tyylikkäät pintamateriaalit ja kalusteet.
Käytä siis mieluummin aikaa hyvien puolien esiin tuomiseen, aivan kuten uudemmankin asunnon kohdalla – poista turhat huonekalut ja päästä parhaat puolet oikeuksiinsa tilan, ikkunoista tulevan valon ja hyväkuntoisten perusrakenteiden osalta. Usko pois, moni ostaja etsii tervettä, muutoin hyväkuntoista kotia, josta voi remontoida mieleisensä pintojen ja kalusteiden avulla!
Tärkeintä on hyvä vaikutelma
Asunnon remontointi ennen myyntiä ei siis ole suositeltavaa, ainakaan tuhansien eurojen arvosta. Mieti, minkälaisiin asioihin kiinnität itse huomiota asuntoesittelyissä ja katsele yksityiskohtia tarkalla silmällä. Puuttuuko jalkalista? Onko laminaatissa rako? Nämä eivät vaikuta asunnon arvoon laisinkaan, mutta niistä välittyvä tunnelma voi olla ratkaiseva tekijä. Jos esittelyssä käyvällä ostajaehdokkaalla on pienistä puutteista johtuva tunne, että asuntoa on pidetty huonosti tai välinpitämättömästi, ei hän varmastikaan ihastu ensisilmäyksellä.
Vanhojen riippuvalaisimien vaihto kevyempiin, moderneihin ja laajasti valoa jakaviin valaisimiin puhaltaa kummasti raikasta ilmettä huoneisiin, ja keittiön kaappien vetimien vaihtokin muuttaa vaikutelmaa modernimpaan suuntaan ihan pikkurahalla. Ota siis itsellesi aikaa ja katsele huone kerrallaan, millä saisit ehostettua siitä viihtyisämmän pienellä vaivalla – ja pienellä rahalla.
Näissä remontointi kannattaa:
- Kosteusvauriot, vuotokohdat, muut selkeät viat
- Infrastruktuuri (sähköt, käyttövesiputket, lämmitys), mikäli ne ovat vanhentuneet
- Pienet, yleisilmettä kohottavat panostukset, kuten maalaus neutraalilla värillä, vetimien vaihto, valaistuksen parantaminen
- Kiinteistön julkisivun maalaaminen, jos ulkovuoraus on muuten hyvässä kunnossa
Näissä remontointi ei kannata:
- Tyydyttävä- ja huonokuntoiset, peruskorjattavat asunnot
- Lähes uudet asunnot, joissa on pieniä elämisen jälkiä
- Kokonaiset keittiöt tai märkätilat (poislukien kosteusvauriot), sillä ne ovat suuria investointeja
Omakotitalon remontointi ja ajankohtaiset trendit
Tarkastelemalla ajankohtaisia trendejä omakotitalojen remontoinnissa voit lisätä ostajien kiinnostusta. Yksi merkittävistä tekijöistä ostajille omakotitalon remontoinnissa on kestävyys ja ekologisuus. Moni etsii koteja joissa on käytetty ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita ratkaisuja. Ostajat ovat entistä tietoisempia ympäristövaikutuksista, ja kestävä kehitys on noussut merkittäväksi osaksi ostopäätöstä. Sisustuksessa nousevat esiin ajattomat valinnat ja laatu määrän sijaan. Tee mieluummin pieniä, mutta laadukkaita hankintoja jotka kestävät aikaa. Pintamateriaaleissa ja sisustusratkaisuissa suosioon on noussut kierrätys- ja luonnonmateriaalit sekä neutraali maanläheinen väripaletti.
Toinen suosittu trendi ostajien keskuudessa on tilatehokkaat ratkaisut, jotka yhdistävät käytännöllisyyden ja esteettisyyden. Onko asunnossa runsaasti säilytystilaa? Voisiko tiloja yhdistää? Asuinneliöiden minimointi on yhä suositumpaa, ja kompaktimmissa taloissa erityisesti riittävän säilytystilan merkitys korostuu. Pienilläkin muutoksilla, kuten luonnonvalolla ja raikkaan värisillä seinillä omakotitaloon voi luoda tilan tuntua ja avaruutta. Kiinnitä myös huomiota tilojen käytännöllisyyteen ja monikäyttöisyyteen: joustavuus on ostajille houkutteleva vaihtoehto.
Myös älykotiratkaisut ovat yleistyneet. Ostajat ovat yhä kiinnostuneempia teknologian tuomista mahdollisuuksista, kuten älykkäistä valaistus- ja lämmitysjärjestelmistä. Nämä ratkaisut tarjoavat mukavuutta ja säästöjä energiakustannuksissa. Jos remontoit omakotitaloa, harkitse älykotiratkaisujen integroimista. Esimerkiksi älykkäät termostaatit ja valaistusjärjestelmät mahdollistavat kodin hallinnan etänä, joka tuo huomattavaa asumismukavuutta ja arjen luksusta. Älykotiratkaisut tekevät kodista hetkessä modernin ja käyttäjäystävällisen.
Asunnon huoltokirjalla voi olla suuri merkitys omakotitalon myynnissä
Mikä on asunnon huoltokirja?
Asunnon huoltokirja on usein vapaamuotoinen vihko, kansio tai sähköinen kokoelma kuvia ja dokumentteja, joihin kerätään tietoa kiinteistön ja sen eri järjestelmien huolloista, korjauksista ja remonteista. Huoltokirjaan voidaan sisällyttää muun muassa tietoa katon huoltotoimenpiteistä, ilmanvaihdon puhdistuksista ja suodattimien vaihdoista, lämmitysjärjestelmän tarkastuksista sekä sähkötöistä. Huoltokirjan tarkoitus on varmistaa, että kiinteistöä huolletaan asianmukaisesti sen elinkaaren aikana ja että tulevat omistajat tietävät, mitä toimenpiteitä on tehty.
Huoltokirja lisää luottamusta ostajalle
Kun ostaja harkitsee asunnon ostoa, yksi suurimmista kysymyksistä on usein asunnon kunto ja mahdolliset piilevät viat. Hyvin ylläpidetty huoltokirja antaa ostajalle selkeän kuvan siitä, miten asuntoa on vuosien varrella hoidettu. Se auttaa vähentämään epävarmuutta ja lisää luottamusta siihen, että asunto on ollut hyvissä käsissä. Ostajan on helpompi sitoutua kauppaan, kun hän näkee, että talosta on pidetty huolta ja että mahdolliset riskit on ennaltaehkäisty asianmukaisilla huolloilla.
Vähentää riitojen riskiä
Asuntokaupoissa syntyy toisinaan jälkikäteen riitoja asunnon kunnosta tai tekemättä jääneistä korjauksista. Huoltokirja toimii tärkeänä todisteena siitä, että myyjä on hoitanut huoltovelvoitteensa asianmukaisesti. Jos kiinteistöstä löytyy kaupanteon jälkeen ongelmia, huoltokirjaan merkityt tiedot voivat osoittaa, että kyseinen ongelma on jo hoidettu tai että myyjä on tehnyt tarvittavat toimenpiteet huoltokirjan mukaisesti.
Asunnon arvo ja kilpailukyky paranevat
Huoltokirjan avulla asunnon arvoa voi olla helpompi perustella. Hyvin dokumentoidut huollot ja korjaukset kertovat ostajalle, että asunto on ollut hyvässä kunnossa ja sitä on ylläpidetty huolellisesti. Tämä voi myös nostaa asunnon hintaa, sillä ostajat ovat valmiita maksamaan enemmän kiinteistöstä, jonka tekninen kunto ja historia ovat selvästi tiedossa. Huoltokirja voi myös erottua positiivisesti muiden myytävien asuntojen joukosta ja tehdä asunnosta kilpailukykyisemmän markkinoilla.
Huolellisesti ylläpidetyn huoltokirjan merkitys asuntokaupassa voi olla suuri. Se lisää ostajan luottamusta, vähentää kaupanteon jälkeisten riitojen riskiä ja parantaa asunnon kilpailukykyä markkinoilla. Kun asunnon myyjä pystyy osoittamaan, että kiinteistöstä on pidetty huolta ja kaikki toimenpiteet on dokumentoitu huolellisesti, se tekee myyntiprosessista sujuvamman ja varmemman sekä nostaa asunnon arvoa.
Etsitkö jotain tiettyä?
Näitä aiheita muut ovat hakeneet: